VAARGEBIED

Vaargebied

Vanuit onze thuishaven Harlingen is het makkelijk om de waddenzee en het IJsselmeer te bezeilen, maar ook de Friese binnenwateren liggen om de hoek.  De schipper stippelt als u dat wilt bij aankomst aan boord de te zeilen route uit.  Dit is afhankelijk van de zeilcapaciteit van het schip, de mogelijkheden van het gebied en de weersomstandigheden.  

Zowel het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee met haar historische havenplaatsjes die herinneren aan vroeger tijden, als het wad, met haar zandplaten met duizenden zeehonden, zijn uitgangspunt voor een avontuurlijke zeiltocht.  Door hun flora en fauna staan beide garant voor afwisseling en vermaak.  Een heel andere sfeer is het bezeilen van de Friese binnenwateren.  Langs bruggen en sluizen door pittoreske stadjes.


Thuishaven

Vanuit onze thuishaven Harlingen is het makkelijk om de waddenzee en het IJsselmeer te bezeilen, maar ook de Friese binnenwateren liggen om de hoek.  De schipper stippelt als u dat wilt bij aankomst aan boord de te zeilen route uit. Dit is afhankelijk van de zeilcapaciteit van het schip, de mogelijkheden van het gebied en de weersomstandigheden.  

Zowel het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee met haar historische havenplaatsjes die herinneren aan vroeger tijden, als het wad, met haar zandplaten met duizenden zeehonden, zijn uitgangspunt voor een avontuurlijke zeiltocht.  Door hun flora en fauna staan beide garant voor afwisseling en vermaak.   Een heel andere sfeer is het bezeilen van de Friese binnenwateren. Langs bruggen en sluizen door pittoreske stadjes.


De Waddenzee

Op de Wadden kun je nog echte eilanden aanlopen, die pas na enige tijd varen opdoemen aan de einder. Bij laag water kun je over de wadden lopen, bij hoog water is het een prachtige beschutte zee waar altijd veel te zien is. Een zilt paradijs voor wie van waternatuur houdt.  In de Waddenzee overheerst de natuur. Het mooiste van het Wad blijven de uitgestrekte kwelders en droogvallende platen, waar een ongelooflijke vogelrijkdom af en aan fladdert, fouragerend, broedend en kwetterend. Alle soorten meeuwen en sterns, eidereenden, scholeksters, wulpen, kluten, lepelaars en zelfs een enkele flamingo, zorgen 24 uur per dag voor een boeiend schouw- en luisterspel. Slenken, prielen en geulen trekken tussen het voedselrijk slib, dat ze tweemaal daags overstromen om weer nieuw slib af te zetten. Voortdurend beweging, overal vogelgeluiden, altijd mooi.  Op het Wad zijn ook dagtochten mogelijk. 

Terschelling

Vanuit Harlingen is het ideaal om in één weekend naar Terschelling of Vlieland te zeilen.   U komt vrijdagavond aan boord. Als u de boodschappen besteld heeft staan deze al aan boord, biervaatjes kunt u bij de schipper bestellen.  U wordt welkom geheten door de bemanning. Heeft u iets te vieren of wilt u iemand verrassen dan is het mogelijk om een accordeonist uit te nodigen om de zeilsfeer te verhogen. 's Avonds heeft u nog tijd om iets te gaan drinken in een van de vele havencafés of een wandeling door Harlingen te maken.  

Daarna is het goed toeven in een van de hutten van de Actief.  Na een korte inleidende zeilcursus van de scheepsmaat, kiest u het ruime sop.  Op de afgesproken tijd zet de Actief koers naar Terschelling of Vlieland.  Het een en ander hangt af van weer, wind en tij.  Op het eiland aangekomen heeft u nog ruimschoots de tijd om het eiland te verkennen.  Er is van alles te doen voor iedereen wat wils.  U kunt uit eten gaan of gebruik maken van onze catering.  Een mogelijkheid is ook om zelf een lekkere maaltijd te koken in onze goed uitgeruste kombuis.  Op zondag zeilt u weer terug naar Harlingen.   U kunt de Actief ook boeken voor een dag, een midweek of een week.  


Droogvallen

Het wad is een uniek natuurgebied. De mogelijkheid bestaat om mits weer, wind en tij het toelaten om met het schip "droog te vallen". U kunt dan als het tij laag is om het schip heen lopen.  Bij droogvallen op het Wad staat het hotel midden in de ruige verlatenheid van Nederlands grootste en mooiste natuurgebied. Dit is onder andere mogelijk tijdens de zeilvakantie 'Van eiland naar eiland'.